Op 29 oktober 2012 werd garcinia cambogia gepopulariseerd door dr. Oz in zijn tv-show. Dr. Oz bestempelde garcinia cambogia, wat van nature rijk is aan hydroxycitroenzuur, als een krachtig supplement voor snel gewichtsverlies. Dankzij deze uitzending is dit product bijzonder populair geworden over de hele wereld. Maar waarom? Een aantal jaren verder zijn er veel verschillende meningen en opvattingen over de werking van Garcinia Cambogia. De producenten en promoters van afslankboeken, voedingssupplementen, en diëten, proberen allemaal uit financieel eigenbelang de reputatie van Garcinia Cambogia in stand te houden, of juist die onderuit te halen. Het is dan ook lastig om te weten wat nu de waarheid is rondom Garcinia Cambogia, en of het daadwerkelijk een wondermiddel is zoals dr. Oz beweerde.
Garcinia Cambogia en hydroxycitroenzuur
Garcinia Cambogia is een vrucht uit Zuid-Oost Azië die ook wel de 'Garcinia Gummi-gutta' genoemd wordt. Voordat dat voedingssupplementenindustrie dit ingrediënt gebruikte, was Garcinia Cambogia voornamelijk populair als ingrediënt in de lokale koken en in de Ayurvedische geneeskunde. Garcinia Cambogia is van nature rijk aan hydroxycitroenzuur, het geprijsde bestanddeel waardoor deze vrucht zo populair is geworden.
Wat zegt de wetenschap over hydroxycitroenzuur?
Garcinia Cambogia is inmiddels volledig omarmt door de internationale afslank- en voedingsindustrie als een wondermiddel, en vele bedrijven zijn inmiddels groot geworden dankzij de productie van Garcinia Cambogia producten. Dit betekent echter ook dat niet altijd de waarheid over Garcinia Cambogia wordt verteld, en dat soms de beweringen over deze vrucht overdreven zijn. Het is dus zeer belangrijk om je er van bewust te zijn in wat voor mate de producenten de waarheid spreken, en wat mogelijk gebakken lucht is. We hebben een aantal wetenschappelijke onderzoeken bekeken over de mogelijke kwaliteiten van Garcinia Cambogia, en deze geven ons interessante inzichten in de eigenschappen van de vrucht, en dan met name hydroxycitroenzuur.
Heymsfield, jama 1998
Het eerste onderzoek naar de mogelijke effecten van hydroxycitroenzuur dateert uit 1998, en werd gepubliceerd in het Journal of the American medical Association. De onderzoekers concludeerde in dit onderzoek dat hydroxycitroenzuur geen significante invloed heeft op gewichtsverlies of de vermindering van lichaamsvet. De conclusies van dit onderzoek werden echter zeer bekritiseerd, omdat de hydroxycitroenzuur die werd gebruikt voor het onderzoek, niet op de juiste wijze gebruikt zou zijn.
Mattes, physiol behav 2000
Twee jaar na het eerste onderzoek werd er een 12 weken durend onderzoek gedaan naar vrouwen die pure Garcinia Cambogia consumeerden. Dit onderzoek concludeerde dat pure Garcinia Cambogia wel degelijk bijdraagt aan een sneller afslankproces bij een vermindering van de inname van calorieën en meer beweging.
Preuss, diabetes obes metab 2005
Dit onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van kritiek op het onderzoek uit 1998. In dit onderzoek moest een groep mensen dagelijks hydroxycitroenzuur innemen. Aan het einde van het onderzoek bleek dat diegene die hydroxycitroenzuur innamen, gemiddeld wel 6 kilo verloren, terwijl er bij de controle groep nauwelijks tot geen verschil was. Ook bleek dat diegene die hydroxycitroenzuur consumeerden, signifcant minder aten per dag - wat de eetlustremmende werking van Garcinia Cambogia zou kunnen bevestigen - en dat ze een hogere serotine concentratie in hun bloed hadden dan de controle groep.
Wetenschappelijke conclusie
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit natuurlijke product. Of het bijdraagt aan bijvoorbeeld gewichtsverlies, waardoor het zo populair is geworden in de show van dr. Oz, moet je zelf concluderen na grondig onderzoek. Wees je er van bewust dat supplementen in geen ieder geval een vervanging zijn voor een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.